Събития

Предстоящи събития

Световната седмица на парите е перфектното време да предизвикаме учениците и да им помогнат да научат нещо ново. Всяка година училища и организации от цялата страна инициират финансови предизвикателства, открити уроци, игри и други интерактивни дейности – регистрирайте се ТУК, ако и вие бихте искали да бъдете домакин.

 

Включете се и в някоя от националните инициативи!

gmw-events banner

20

март

Официално откриване на Световната седмица на парите

Каним ви да се включите в официалното откриване на GMW2023, организирано съвместно от OECD/INFE и централната банка на Италия, което ще се проведе виртуално на 20 март 2023 г. от 13:00-14:30 (CET) и ще даде старт на 11-то издание на Седмицата.

Сред лекторите ще бъдат:

 • Mairead McGuinness, еврокомисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари;
 • Maurício Costa de Moura, заместник-управител по институционални отношения, гражданство и надзор на поведението, Banco Central do Brasil;
 • Ziad Al Yousef, заместник-управител по развитие и технологии, Саудитска централна банка, Саудитска Арабия;
 • Friderica Widyasari Dewi, член на борда на комисарите, Индонезийска агенция за финансови услуги;
 • Ashwani Bhatia, постоянен член на борда, Съвет за ценни книжа и борси на Индия;
 • Magda Bianco, ръководител на отдел „Защита на потребителите и финансово образование“, Централна банка на Италия, съпредседател на Глобалното партньорство за финансово включване на Г-20 (GPFI) и председател на OECD/INFE
 • Annamaria Lusardi, университетски професор по икономика и счетоводство в Училището по бизнес към Университета Джордж Вашингтон; Основател и академичен директор на Центъра за глобална финансова грамотност на GWSB; Директор на Комитета за финансово образование, Италия.

20

март

Национален конкурс за детска рисунка на The Little Chief, Mammi.bg, съвместно с JA Bulgaria

за деца до 12 г.

Стартира Национален конкурс за детска рисунка „Моята паричка“. Конкурсът е за деца до 12 години, като задачата пред тях е да измислят и претворят в рисунка проект на банкнота – от съществуваща или измислена от тях валута.

От 20 март до 30 април 2023 г. чрез сайта на конкурса www.parichka.bg децата могат да подават своите проекти. Онлайн гласуване на публиката и авторитетно жури ще определят петима победители, които ще получат специални награди. Наградният фонд от общо 2400 лв. е предоставен от Уникредит Булбанк. Издателствата Клевър букCarrot и Ciela са подготвили за финалистите интересни книги и образователни комплекти.

Организатори са платформата за финансова грамотност The Little Chief и медията на модерната жена Mammi.bg, а идеята е с тази по-арт насоченост да бъде привлечено вниманието на семействата към по-сериозната тема за финансовата грамотност, за децата и парите.

Инициативата се провежда в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България.

 

21

март

gmw-events banner

“Устойчиви лични финанси за всички възрасти”  – онлайн дискусия

за всички, които искат да управляват по-добре личните си финанси

Регистрирайте се за участие през бутона по-долу.

21

март

19.00 ч.

gmw-events banner

Среда: Готова ли е България за Еврозоната?  – публичен дебат в „Топлоцентрала“

Първото събитие на „Среда“ http://www.sreda.bg/ – платформа за обективен диалог, където опитни експерти могат да обменят мнения и да представят различните гледни точки по общественозначими теми. Регистрирайте се за участие през бутона по-долу.

22

март

Официално обявяване на „Младежко състезание – Устойчиви лични финанси“

съвместна инициатива на JA Bulgaria и BNP Paribas Personal Finance

Регламент и начин за участие ще намерите през бутона „Повече информация“

23

март

Обявяване на конкурс-предизвикателство – финансов #Lifehack за ученици в гимназиален етап

организиран съвместно с УНИЦЕФ България.

23

март

16.00-17.00 ч.

Уебинар + покана за участие “Playing economics: innovative methods to spread financial literacy”

По случай Световната седмица на парите, CeRP-Collegio Carlo Alberto и PUSH представят настолната игра „ANGLE“, предназначена да подобри финансовата грамотност на младите хора.

Играта е един от резултатите на финансирания от ЕС проект ANGLE – „Мрежова игра за образование през жизнения цикъл“ (уебсайт на проекта), инициатива, която е насочена към студенти и адресира предизвикателствата на финансовото образование чрез подход, основан на жизнения цикъл
Уебинарът ще подчертае важността на финансовото образование и необходимостта от забавни, педагогически методи. Дизайнерите на игрите от ANGLE ще обяснят подхода на съвместно създаване, приложен към разработването и тестването на играта, който включва стотици студенти в различни страни от ЕС.
Регистрирайте се за участие на: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_7Kw14IJOR3qZUFGRSItcfw
Лектори:
· Встъпителни бележки, Бианка Исаинку (ОИСР, политически анализатор)
· Представяне на проекта ANGLE, Елза Форнеро (Университет в Торино и CeRP, координатор на проекта ANGLE)
· Играта ANGLE, Емилия Парди (PUSH, Палермо, партньор на проекта ANGLE)
Отворена покана за иновативни инициативи, свързани с финансовата грамотност
Уебинарът, във втората си част, ще бъде отворен за изследователи, дизайнери и други експерти, които да представят свои собствени проекти, свързани с финансовата грамотност и образованието (ще бъдат избрани до 3 инициативи). Уебинарът ще бъде повод за обмен на най-добри практики и иновативни инструменти във финансовото образование.

Ако искате да представите своята инициатива, моля, изпратете кратко описание по имейл до marco.disaro@carloalberto.org до 16 март.

  24

  март

  Студентско състезание – викторина с домакин ИУ – Варна

  Абонирайте се за нашия бюлетин

  YouTube
  LinkedIn
  LinkedIn
  Instagram