ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО „ГЛАСЪТ НА МЛАДИТЕ“

„ГЛАСЪТ НА МЛАДИТЕ“ е глобално видео предизвикателство в рамките на Световната седмица на парите.

Ако сте на възраст до 24 години и обичате предизвикателствата, запишете кратко видео (20-30 секунди) на тема „Погрижи се за себе си, погрижи се за своите финанси“, като дадете вашия отговор на следните въпроси:

 • Защо е важно да се грижа за личните си финанси?
 • Как управлявам парите си по време на криза?
 • Какво бих искал(а) да науча за парите?
Качете видеата си до 1 март с официалните хаштагове на световната седмица и отбележете JA Bulgaria.

#GlobalMoneyWeek2021 #СветовнаСедмицаНаПарите2021

@JABulgaria


Не сте създавали собствено видео? Каква по-добра възможност да се научите!

Никога не е било по-лесно да се създаде видео съдържание. Най-вероятно вече държите в джоба си всичко необходимо за реализирането му. Смарт телефоните не само могат да заснемат впечатляващи кадри в HD, но и могат да ви помогнат в създаването на презентации, анимации и продуцирането на самото видео. Нямаме търпение да разгледаме вашата гледна точка по случая.


Откъде да започнете?

Ето няколко идеи за популярни софтуери, които може да ползвате за видео обработка: Microsoft Movie Maker; Новите версии на Microsoft Powerpoint; iMovie; Magisto - За Android и iOS; iMovie за iOS; Videoscribe.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Можете да проследите официалния старт на инициативата тук:


Начало: 8:00 ч. на 22 март 2021 г.
ГЛОБАЛЕН СТАРТ НА ИНИЦИАТИВАТА

Гледайте официалния лайвстрийм, с който ще се открие Световната седмица на парите за всички държави -https://globalmoneyweek.org/gmw2021-launch.html


Начало: 14.00 ч. на 22 март 2021 г.


Част от участниците са:

Ангел Гуриа, Главен Секретар, OECD 

Магда Бианко, Ръководител на отдела за защита на потребителите и финансово образование на Банката на Италия и съпредседател на Глобалното партньорство на Г-20 за финансово включване 

Анна Зеленцова, Министерство на финансите, Руска Федерация и съпредседател на Глобалното партньорство на Г-20 за финансово включване

Марийд Макгинес, Европейски комисар по финансови услуги, финансова стабилност и съюз на капиталовите пазари

Марсело Барбоса, Председател на Комисията по ценни книжа и борси, Бразилия

Олано Махубела, Изпълняващ длъжността комисар, Орган за управление на финансовия сектор, Южна Африка

Гуруморти Махалингам, Комисар, Съвет за ценни книжа и борси, Индия

Флоре-Ан Меси, Ръководител на отдела за потребителско финансиране, застраховане и пенсии, ОИСР; Изпълнителен секретар на Международна мрежа за финансово образование

КОНКУРС ЗА НАЙ-КРЕАТИВЕН КОЛАЖ НА ТЕМА „МОЯТА ВАЛУТА“

"МОЯТА ВАЛУТА" e конкурс за  деца в предучилищна възраст и ученици в начален етап от цялата страна (1 - 4 клас).

Целта на конкурса е да насочи вниманието на децата и учениците към функцията на валутата като парична единица и платежно средство, както и да ги подпомогне в запознаването с различни валути по света.

За да участват в конкурса, децата и учениците е необходимо да създадат свой креативен колаж на тема „Моята валута“. 

Участниците имат пълна свобода сами да изберат формата и ресурсите, които ще използват за изработване на колажа (хартия, кадастрон, апликации, компютърни програми и всичко, което може да им бъде полезно, вдъхновяващо и интересно).

В ролята си на родители и учители, можете да подкрепите децата като ги подпомогнете с информация и материали, насърчите любопитството и фантазията им, покажете им изображения на различни парични единици (банкноти, монети), обясните в кои държави се използват те.

Конкурсът представлява чудесна възможност, да поговорим с децата по темата за парите и тяхната стойност, да прекараме допълнително време заедно, наситено с творческа и образователна енергия, по метода учене чрез правене. 

Докато създават своя колаж, учениците ще затвърдят представата си, че всички имаме нужда от пари, за да удовлетворяваме своите нужди и желания – да сме здрави, да се храним добре, да учим, да пътуваме, да посещаваме музеи, да се грижим за природата и за бъдещето. Парите от своя страна, извървяват дълъг път докато стигнат до нас. Имат и различна стойност. В различните държави, паричните единици са различни.

Помощни въпроси за създаване на колажа:

 • Какви валути има по света?
 • Как се казват те?
 • В кои държави се използват?
 • Кои са любимите ви банкноти и монети? Защо? Каква е тяхната стойност?
 • Как изглежда моята мечтана валута (парична единица)?
 • Има ли си име? Какво е то?
 • Какво бих си купил с нея и защо?

За участие в конкурса е необходимо в срок до 31 март, 23:59 ч. да бъде прикачена снимка на колажа, в регистрационната форма на следния линк: https://forms.gle/xWL6Y4szfRDNcKBC6


Препоръчва се, регистрационният формуляр да бъде попълнен от родител или учител, които да въведат своята контактна информация, с цел осъществяване на последваща комуникация и изпращане на сертификати за участниците. 

Всички деца и ученици, които са се включили в конкурса ще получат сертификат за участие от JA Bulgaria, Министерството на финансите и Министерсттвото на образованието и науката, институционални партньори на инициативата.

Победителите в конкурса, ще бъдат отличени със сертификат за заемане на първо, второ и трето място.

 В случай, че попълвате формуляра в ролята си на родител – моля, попълнете декларацията за информирано съгласие. В случай, че попълвате формуляра в ролята си на учител – уверете се, че сте получили предварително декларации от страна на родителите. 


КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКИ ЕКИПИ „ФИНАНСОВ #LIFEHACK ЗА МОЕТО БЪДЕЩЕ“

„ФИНАНСОВ #LIFEHACK ЗА МОЕТО БЪДЕЩЕ“ е конкурс за екипи от ученици в гимназиален етап от цялата страна.

В конкурса могат да участват ученически екипи, състоящи се от 3 до 5 ученици, без ограничение за това учениците да са от едно и също училище, клас или населено място.


Отделните предизвикателства в конкурса са насочени към:

 • Ученически екипи от първи и втори гимназиален етап (8 до 11 клас);
 • Ученически екипи в 12 клас, които предстои да завършат средното си образование.


ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОTO, с което трябва да се справят учениците във всяка от категориите е свързано с управление на личните финанси, като предпоставка за качеството им на живот.
Участниците следва да разработят практическо решение, което да споделят и под формата на 90-секундна видео-презентация.


ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО можете да намерите във видеото по-долу, както и да изтеглите от ТУК


Всички училища в страната, които участват в Световната седмица на парите и организират иновационни лагери, имат възможност да предложат ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО на своите ученици за решаване по време на лагера и участие в конкурса.


Регистрация за участие в конкурса:

За участие в конкурса е необходимо да:

 1. Сформирате екип, състоящ се от между 3 и 5 участници
 2. Разработете решението в рамките на вашия отбор и го разкажете под формата 90-секундна видео-презентация.
 3. Запишете своето креативно видео и го качете в профила си в YouTube като unlisted. (Вижте пример във видеото по-долу)
 4. Регистрирайте екипа си за участие в конкурса, на следния линк: https://forms.gle/USHXbXK2r47sMA6i9 , като приложите линк към Вашето видео-решение.
 5. Краен срок за регистрация и подаване на решения: 31 март 2021 г. (23:59 мин.)


Ще има ли награди?
 • Най-добрите 3 екипни решения от всяка категория ще получат материална, логистична и промоционална подкрепа на стойност до 500 лв. за пилотно тестване на решенията си.
 • Завършващите дванадесетокласници, които вземат участие в конкурса, независимо от класирането си, ще могат да участват в допълнителни летни и обучения и стажове в рамките на проект NEETs in Entrepreneurship (NEETs предприемачи), подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм.
 • Всички участници в конкурса ще получат сертификати  за участие от JA Bulgaria, Министерството на финансите и Министерсттвото на образованието и науката, институционални партньори на инициативата. 
  Победителите в конкурса, ще бъдат отличени със сертификат за заемане на първо, второ и трето място.

МЯСТОТО НА ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ В БЪДЕЩЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА!

Как да подготвим децата си за света на парите?

Представяме ви един уебинар за отговорни родители, които имат въпроси и търсят отговори.

В него ще има отворена дискусия с експерти от Министерство на финансите, Министерството на образованието и науката, Националната агенция за приходи и OECD (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).

Направете нещо полезно за себе си и за децата си и се запишете за участие тук.